07-01-09

Goed nieuws voor fibromyalgiepatiënten!

In MediPlanet E-news Artsen nr 708 van 23 december 2008 stond te lezen:

Fibromyalgiepatiënten krijgen steun EP

Ruim 400 Europarlementsleden verleenden hun uitdrukkelijke steun aan een schriftelijke verklaring over fibromyalgie. Het Parlement geeft daarmee een krachtig en hoopvol signaal aan de miljoenen patiënten in de EU. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, één van de auteurs van de verklaring, is bijzonder tevreden: "Via een schriftelijke verklaring kunnen parlementsleden een onderwerp op de politieke agenda brengen. Daarvoor moet minstens de helft van de leden (i.e. 393) de tekst ondertekenen. Dat is allesbehalve een sinecure. De aanname van een verklaring is dan ook redelijk uitzonderlijk. Ik heb de voorbije 3 maanden, samen met veel patiënten, tal van initiatieven opgezet om steun te verzamelen, met succes. De steun aan de schriftelijke verklaring wordt morgen bekend gemaakt in de plenaire vergadering en de tekst wordt onmiddellijk aan de Raad, de Commissie en de parlementen van de lidstaten overgemaakt."
Fibromyalgie is een symptoomdiagnose, dus geen afgebakende identiteit, die vaak samen met CVS gesteld wordt en die chronische pijn veroorzaakt en bijna 14 miljoen mensen in de EU treft. Doordat de aandoening nog relatief onbekend is, ontbreekt het patiënten vaak aan een juiste diagnose en behandeling. Deze problematiek werd ook aangekaart tijdens de Week van de Pijn, die dit jaar in het teken stond van fibromyalgie. Het Parlement wil hierop inspelen en verandering brengen via een EU-strategie voor fibromyalgie, betere toegang tot informatie, bewustmakingsprogramma's, meer onderzoek en inzameling van gegevens.
Frieda Brepoels: "Ik ben er rotsvast van overtuigd dat Europa het verschil kan maken door expertise te delen, het bewustzijn te verhogen en onderzoek te financieren. Dit zou de levenskwaliteit van vele Europese burgers, inclusief de 200.000 patiënten in ons land, aanzienlijk verbeteren. Ik hoop dan ook dat de Raad, de Commissie en de bevoegde parlementen in de 27 lidstaten de oproep van het Europees Parlement zullen invullen met concrete maatregelen.

Ik denk dat we dit toch al een stap in de goeie richting kunnen noemen?
Wil je er meer over lezen? Klik dan
hier.

22:14 Gepost door Bientje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: nieuws, fibromyalgie, steun, europees parlement |  Facebook |

Commentaren

je bent niet alleen wil je niet laten schrikken maar heb zelf ook fibromyalgie en cvs en dat al meer dan 10 jaar
veel beter ben ik er niet op geworden , heb al van alles en nog wat gedaan en geprobeert , naar de kinee ga ik zeker en relaxatietherapie vind ik zalig , kan heel goed ontspannen en er zelf van in slaap geraken ,heb geen pilleke nodig om te slapen!Hoop dat ik van jou nog eens hoor !
het ga je goed!

beterschap en leef van dag tot dag en maak er het beste van!!!

groetjes anne-marie


Gepost door: valkenaers | 15-01-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.