05-03-09

Oorzakelijk verband?

Mensen willen altijd een oorzaak zoeken voor alles wat hen overkomt. Ik ben niet anders daarin. Ik zoek ook steeds naar een oorzaak voor de pijn die ik heb. Als ik erg veel pijn heb, begin ik de vorige dag(en) te analyseren. Wat heb ik gedaan? Wat heb ik verkeerd gegeten of gedronken? Teveel koffie?
Of ligt het aan dat glaasje wijn? Ik zorg nochtans goed voor mezelf? Ik eet nochtans gezond, probeer zo weinig mogelijk voor mij schadelijke stoffen binnen te krijgen. Ik beweeg toch genoeg? Of heb ik iets teveel gedaan?

Allemaal quatsch natuurlijk! Fibromyalgie is een grillig iets.
We moeten natuurlijk goed voor onszelf zorgen en op onze voeding, beweging en rust letten! Maar we zullen nooit onze vinger op de oorzaak van een pijnopstoot kunnen leggen,
tenzij we duidelijk over onze grenzen zijn gegaan. Eén ding weet ik wel met zekerheid, stress is onze vijand nummer één! Stress in al zijn vormen (een veeleisende baas, groot verdriet, angst,...) verhoogt de pijn.
Hoe kan dit toch? Ik dacht dat ik zo stressbestendig was?
Ik kon alles aan... en nu? Uiterlijk was ik misschien stressbestendig, maar innerlijk heeft de stress blijkbaar een gedeelte van het raderwerk weggevreten?
Stressmanagement, nog zo'n woord, maar wel weer een puzzelstukje in mijn puzzel. Nauw gelinkt aan mindfulness en meditatie... het uitspitten waard.

En het volgende boek op mijn lijstje om te ontlenen in de bib is Homo Energeticus van Dr. Aelbrecht. Dr. Aelbrecht heeft blijkbaar ook een receptenboek geschreven, dat is dan meteen het volgende op de lijst, als het eerste boek aanslaat.

Er is dus nog werk aan de winkel, zoveel is duidelijk.

Commentaren

Een hele boterham zeg!
Het klinkt allemaal niet simpel.
Maar alles wat kan helpen moet je aanpakken hé.

Liefs
Inge

Gepost door: inge | 05-03-09

Reageren op dit commentaar

goeiemorgen,bientje ik herken perfect wat je verteld,ik ben een redelijke tijd ok geweest,tot dat mijn zoon terug opdook,heb nu ook een ferme opstoot,overal pijn,darmen overhoop,blaasontsteking,en nog een sinusitis erbovenop(maar dat zal wel van het zwemmen zijn).heb nu ook ontdekt dat ik gevoelig ben voor chloor.elke dag 3 uur in dat zwembad hebben mij meer kwaad dan goed gedaan! erg hé....
maar stress blijft de grootste boosdoener,het is een aandoening die veroorzaakt wordt door langdurige overbelasting van lichaam en geest,dat is mijn definitie die door en dokter werd bevestigt,en mij daarop een doos anti-depressiva voorschreef!ik heb hem bedankt en ben niet meer terug gegaan,ik ben in behandeling bij dr; dhondt,in het st-jan,en ben redelijk goed,maar telkens er iets scheef gaat,komt het terug.maar ik ben hier aan het zagen hé,en dat is de bedoeling niet,maar ik praat daar anders niet veel over,omdat er zoveel het niet begrijpen,begrijp je ?;-)
dikke knuf,en nog een fijne zondag..

Gepost door: guusje | 08-03-09

Reageren op dit commentaar

stressbestendig Hoi Bientje,

Ja ja, stressbestendig. Heb ook altijd gedacht dat ik die vaardigheid onder de knie had! Niet dus.

Als ik nu mijn hele leven overloop, dan bedenk ik me dikwijls: wat heb ik me toch op mijn hals gehaald?

Een hele dosis stress had geëlimineerd kunnen worden. Een andere dosis? Tja, dat was nu eens een pakketje waar ik mee moest leren leven.Of er anders moest leren mee om gaan. Of zoeken naar andere oplossingen.

Maar was ik uiterlijk niet zo "stoer" geweest, dan had stress al heel wat minder impact gehad in het verleden.

En nu? Probeer ik het zoveel mogelijk te vermijden (in de mate van het mogelijke).

Hopelijk is dat voor jou ook haalbaar.

Groetjes

Gepost door: Angel R. | 08-03-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.