13-10-09

De scherpe kantjes zijn eraf.

Twee bezoeken aan de osteopaat kort na elkaar en de scherpte van de pijn is weg. Het is weer leefbaar godzijdank! En nee, het is geen kraker! Geen gekraak voor mij maar fasciatherapie. Fasciatherapie is een manuele therapie die inwerkt op alle structuren van het lichaam (bot, gewrichten, gewrichtsbanden, spieren, arteries, hart, longen, ingewanden...) en meer specifiek op de "fascia’s", dunne membranen die, als een spinnenweb, al deze elementen als het ware inwikkelen en onderling verbinden...

De fascia’s hebben verschillende functies : ze begeleiden de beweging, het is de plaats waar voedingsstoffen voor het lichaam uitgewisseld worden (homeostase), ze staan eveneens garant voor een goede zenuwgeleiding en spelen een rol in het neuro-endocriene en immunitaire systeem.

Het ononderbroken karakter van de fascia’s draagt bij tot de eenheid van het lichaam, maar verklaart eveneens waarom een probleem in een bepaald deel van het lichaam secundaire problemen op afstand met zich mee kan brengen.

De fascia’s zijn zeer gevoelig voor alle vormen van fysieke, psychische of biologische agressie. Tijdens een stresssituatie verkort de fascia zich, crispeert hij zich. Deze aanpassingsreactie is in principe omkeerbaar, maar vaak nestelen deze spanningen zich en verstoren daarbij het algemene evenwicht van het organisme. Door deze bijzondere vorm van lichaamsgeheugen worden fysieke en psychische trauma’s ingeschreven en bewaard in het lichaam, buiten ons weten om. Er ontstaat een vorm van kwetsbaarheid, die aan de basis van meer ernstige pathologieën kan liggen.

De fascia’s, alsook alle lichaamsstructuren, worden geanimeerd door een langzame beweging, bron van vitaliteit. Deze levendige activiteit van ons lichaam garandeert bewegingsvrijheid in onze gewrichten, comfort en vitaliteit in onze bewegingen.

De fasciatherapeut kan dankzij een training van zijn eigen waarneming, deze niet-zichtbare en vitale activiteit, die zich uit in de vorm van een interne beweging, leren opvangen. Op die manier kan hij een precieze balans opmaken van de beperkingen en het potentieel aan beweging bij zijn patiënt. Zo is hij in staat om op hetzelfde ogenblik spanningsvelden op te merken en om de coherentie en het interne ritme te herstellen.

De fasciatherapeut bevrijdt op die manier alle elementen en verbetert de dagelijkse beweging in verschillende richtingen. De fasciatherapeut past zijn behandeling aan aan de functionele vraag van het lichaam van de patiënt, dit kan gaan van een drainage tot een bewegingscorrectie.

Fasciatherapie is een manuele therapie die de zelfregulerende krachten van het organisme aanspreekt. De gezondheid van de patiënt herneemt zijn koers en de patiënt verkrijgt een nieuw evenwicht.

Bron: http://www.fascia-info.be/

20:48 Gepost door Bientje | Permalink | Commentaren (7) | Tags: osteopaat, fasciatherapie, pijn, kraker |  Facebook |

Commentaren

hoi, dat klinkt veelbelovend,doet mij een beetje denken aan die eutonie die ik ooit volgde,ben benieuwd naar de vooruitgang die je maakt; duur?of is het te regelen via kiné.
:-) grjts...

Gepost door: guusje | 14-10-09

Reageren op dit commentaar

een serieuze uitleg.
gelukkig is de ergste pijn weg
nu maar hopen dat het terug leefbaar is want pijn is zo afmattend

die drainage is ook wat mijn kinesist toepast
hij doet een combinatie van gewone kiné, shiatsu en die fascia

Gepost door: fotorantje | 14-10-09

Reageren op dit commentaar

gelukkig terug de piek afgewend Hoi Bientje,

Gelukkig maar dat je de scherpe kantjes er af hebt laten halen. Alle verlichting die je kan vinden... proberen en wat lukt: behouden!

Groetjes

Gepost door: Angel R. | 16-10-09

Reageren op dit commentaar

dag Bientje, Blij te horen dat het weer bergop gaat. Als het maar helpt, dat is het voornaamste!
Groetjes.

Gepost door: pelgrimpje | 17-10-09

Reageren op dit commentaar

Bien, Een serieuze uitleg voor een serieus probleem.Ik lees hier dingen die ik voorheen niet eens kende.Maar het voornaamste is dat het lijkt te helpen.Hopelijk gaat het alsmaar beter met je! liefs

Gepost door: magda | 18-10-09

Reageren op dit commentaar

Mijn osteopate gebruikt dat ook. Jaren geleden kon ik 8 dagen op de 10 mijn hoofd haast niet bewegen, altijd maar geblokkeerd. Sinds ik bij haar ga is alles opgelost. Had ook van kleinsaf heel vaak hoofdpijn, nu niet meer.
Ik hoop Bientje, dat ze voor jou ook een eeuwigdurende oplossing vinden.

Gepost door: Geert | 19-10-09

Reageren op dit commentaar

Hallo B'tje :D Dank voor de nuttige uitleg. Kende 'Fasciatherapie' eigenlijk niet. Osteopathie is me bekend.
Hoop dat het jou soulaas brengt en bovendien dat je ooit verlost geraakt van je problemen.
Dikke knuffel.

Gepost door: Lucretia | 05-11-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.