21-01-10

Wat slik ik allemaal?

Als ik zo hier en daar blogjes lees van fibromyalgiepatiënten, of wanneer ik op fora snuffel of lezersbrieven lees van de VLFP (Vlaamse Liga voor Fibromyalgie Patiënten), dan sta ik steeds versteld van de hoeveelheid medicatie die sommige mensen slikken. Natuurlijk weet ik dat fibromyalgie in verschillende gradaties bestaat, dat fibromyalgie ook zeer vaak voorkomt secundair aan een andere ziekte zoals Bechterew, Lupus...  en dat de ene mens de andere niet is, maar in het geval van fibromyalgie als alleenstaande ziekte geloof ik sterk in het gebruik van zo weinig mogelijk medicatie.

Wat slik ik dan allemaal?
Hoofdzakelijk voedingssupplementen. En alles wat ik slik is in overleg met de reumatologe.

- Osteoplus (1 's morgens, 1 's middags en 1 's avonds), een voedingssupplement voor de gewrichten op basis van glucosamine, chondroïtine en MSM,

-
NC2, collageen type II,ook voor de gewrichten (1 capsule per dag),

- Promagnor 450 mg, hoog gedoseerd magnesium, tegen spierkrampen, vermoeidheid, zenuwpijnen,

- Capsules van teunisbloemolie, goed tegen allerhande schimmelinfecties... en het werkt écht!

- Momenteel volg ik een kuur met Befact Forte, vitaminecomplex B1-B2-B6-B12 omdat het laatste bloedonderzoek heeft uitgewezen dat het gehalte aan B12 aan de lage kant was...

Dan komen we aan de medicatie, daar zal ik zeer kort kunnen in zijn.
- Alprazolam EG 0,50 mg, een spierontspanner en licht kalmeermiddel, géén slaapmiddel dus. Ik gebruik het enkel als ik een aantal nachten na elkaar heel slecht heb geslapen of als ik erge spierpijn heb gehad tijdens de dag en een goeie nachtrust wil. Ik gebruik soms een half tabletje of een heel tabletje, naargelang. Maar ik ben als de dood voor gewenning, dus ik ben er héél erg zuinig op.

- Zaldiar, een pijnstiller op basis van tramadol hydrochloride en paracetamol. Deze kreeg ik nog maar net voorgeschreven, omdat geen enkele gewone pijnstiller mij helpt... ik kan ze slikken als snoepjes, ze halen niks uit. Ook hiermee zal ik zeer zuinig omspringen... er bestaan andere manieren om met pijn om te gaan. Maar als het ondraaglijk wordt, dan zal ik die Zaldiar proberen.

Voilà! Dat is het! Al met al vind ik dat nog meevallen.
Ik wil de medicatie de bovenhand niet laten krijgen en de controle verliezen... gewenning treedt op en voor je het weet moet je steeds zwaardere medicatie gaan innemen en dat wil ik absoluut voorkomen.

21:29 Gepost door Bientje in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) | Tags: medicatie, voedingssupplementen, slikken |  Facebook |

Commentaren

Ik ken er gelukkig niets van, maar je uitgangspunten lijken mij heel erg verdedigbaar en om toe te juichen: zo weinig mogelijk, en opletten voor gewenning.

Gepost door: Geert | 21-01-10

Reageren op dit commentaar

Bien gelijk heb je, want de medicatie die ze voorschrijven is ook nog altijd experimenteren vind ik
sommige nemen je pijn gedeeltelijk weg maar maken je dan suf.
Net als jij lees ik ook veel wat anderen nemen en ik kan niet zeggen dat ze zich beter voelen
Daarom neem ik enkel Cymbalta, goed voor het hoofd en het zou ook min of meer pijnstillend werken.
Als ik te veel pijn heb en het niet meer kan uitstaan dan durf ik eens een voltaren nemen.
In het begin heb ik meer medicatie genomen maar ik kan niet zeggen dat ik daar tevreden over was en heb die dan maar stopgezet.
De beste remedie is nog altijd op tijd en stond rust, en niet boven de grenzen gaan ook al liggen die grenzen heel laag.
Toen ik nog werkte ja toen nam ik meer pijnstillers, dat was anders niet uit te houden om meer dan 8 u. in dezelfde houding te blijven zitten.
Voedingssuplementen, mssch moet ik daar ook eens aan denken.
maar eerst afwachten wat m'n jaarlijks bloedonderzoek weet te vertellen.
Bepaalde voeding weglaten kan ook de pijn verminderen heb ik al gemerkt
maar ook dat is voor iedereen anders.
zelf voel ik mij wel beter met zo weinig mogelijk gewone melkprodukten en weinig vlees
Ik hoop dat je het verder aankan met weinig medicatie.

Gepost door: fotorantje | 21-01-10

Reageren op dit commentaar

dag Bientje, Persoonlijk heb ik de indruk dat je heel goed bezig bent!
Nog een prettig weekend verder!

Gepost door: pelgrimpje | 23-01-10

Reageren op dit commentaar

Bientje, ik denk dat je nuchter genoeg bent om te beseffen dat medicatie alleen je niet zal bevrijden van pijn ,maar dat een positieve ingesteldheid en luisteren naar je lichaam veel kan.

Gepost door: magda | 24-01-10

Reageren op dit commentaar

Idd, vooral op een positieve manier met je lijf omgaan en luisteren naar wat het wil en kan is belangrijker dan een hoop overbodige medicatie die alleen maar je maag naar de vaantjes helpt.

Gepost door: Nana | 25-01-10

Reageren op dit commentaar

Probeer eens accupunktuur, laats was ik daar en zag een folder liggen over fibromalgie en behandeling. Het proberen waard.

Gepost door: Wery | 31-01-10

Reageren op dit commentaar

Ik neem ook dat spul met die glucosamine etc en die sipralexa slik al 4 jaar, ik heb daarmee alle prikkels, bliksemschichten enzovoort klein gekregen en vier jaar geen problemen meer gehad, ik dacht dat ik hoera hoera genezen was, tot het beestje terug vercheen onder een andere gedaante. Het enige wat nu bijgekomen is die redomex, iets dat ook voor ontspannende zenuwen werkt! Maar ik denk dat die DLPA dat voedingssuplement voor die opgejaagdheid zorgt, vandaag effe niets nemen en morgen ook niet en zien of het wat rustiger gaat!

Gepost door: christa | 24-04-10

Reageren op dit commentaar

hallo , ik ben patje en kreeg gister van een arts te horen dat ik fibro "zou" hebben .
Ik schrok me dood want dit had ik nooit verwacht .
Ik ben steeds actief geweest in sporten en werk nogal hard .
het begon met een pijnlijk gevoel onder mijn onderste ribben , op aanraden van de huisarts ging ik op vakantie ,,,geen last meer .
Ik kwam terug en begon terug met fitnes en mijn werk en de kwaaltjes volgen zich op .
Het ging met pijn in de schouders naar de rug en nekstreek .
Ik had mijn bloed laten onderzoeken en dit was perfect in orde , kijkoperatie in de maag laten doen en ook dat was perfect in orde maar de pijn bleef aanhouden , alleen als ik ging liggen ging het over .
Foto,s laten maken van schouder en nek en ruggenwervel , lichte slijtage maar niet om naar huis te schrijven .
Gister ging ik dan maar naar vanholvoet in aalst , rare kerel en die vertelde me vlakaf dat aan mij niets meer te doen was en ik fibro "zou" hebben .
Ik ben einde raad en zoek als ne zot naar een arts die tijd heeft me te bekijken , weet er iemand ne goede in de buurd van aalst zottegem ?
Groetjes , patje

Gepost door: patje | 29-12-10

Reageren op dit commentaar

http://geendagzonderpijn.skynetblogs.be/archive/2010/11/15/eerste-afspraak-in-mijn-agenda-tje-voor-2011.html

Zoals je in de link kan lezen ga ik straks (juni 2011) bij Dr. Lambrechts en die zit ook in Aalst. Mail me even met je emailadres en dan geef ik je adres en telefoonnummer door Patje!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 29-12-10

hello,

als pijn stiller Shallaki Himalaya Ayurvedics gebruiken... fantastisch en puur natuur...
mijn broer doet reiki pulsing en heeft al meerdere mensen van deze ziekte afgeholpen!
groetjes ilse

Gepost door: ilse | 12-10-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.