07-11-10

In dubio.

Ik sta in dubio.
Maak ik een afspraak bij Dr. Lambrecht in Gent of niet?

Dr. Lambrecht heeft zich gespecialiseerd in CVS en fibromyalgie.
Mijn nichtje is er naartoe gegaan, vindt hem een rare kwiet, maar hij weet blijkbaar waarover hij praat...
En zij vertelde me nu dat ze al een tijdje pijnvrij is door de medicatie die ze van hem voorgeschreven kreeg. Als dat eens kon waar zijn? Ik wil natuurlijk van haar eerst alles haarfijn uitgelegd krijgen. Alle onderzoeken die ze heeft ondergaan, de financiële kant van de zaak, de medicatie die ze krijgt,... ik wil het allemaal weten.
En dan, als ze me heeft weten te overtuigen, dan maak ik een afspraak!
Maar eerst ga ik een overzicht maken van de dingen die me belangrijk lijken. Ik weet dat zij dat ook heeft gedaan en dat hij daar enorm blij mee was! Het zijn dingen die zeker relevant kunnen zijn en die aan de oorzaak kunnen liggen van mijn ziekte. Misschien ga ik hier over een aantal punten ook nog wel dieper in in volgende postjes.

Summier overzicht:
- 2000: zwangerschap van mijn jongste zoon
Deze liep niet over rozen in tegenstelling tot vier jaar eerder bij mijn dochter. Ik kwam amper 9 kilo bij terwijl ik van mijn dochter 20 kilo bijkwam! De week na de bevalling had ik alweer mijn normaal gewicht. Mijn linkeroog leek vergroot en je zag het wit rondom de pupil.

- 2001: ik bleef vermageren na de bevalling (tot 3 kilo per week!), voelde me slecht en beefde. Ik vrat écht alles op wat ik tegenkwam, maar bleef vermageren, zweten, beven.

- Medio 2001 : na bezoek en onderzoeken bij de endocrinologe stond de diagnose vast: Ziekte van Graves of hyperthyroïde. De schildklier werkte te snel, ik moest de borstvoeding abrupt afbouwen voor mijn eigen gezondheid en aangepaste medicatie (L-Thyroxine) werd opgestart.

- 2001 - 2003 : De medicatie houdt de schildklier stabiel. Ik sta onder toezicht van de endocrinologe en in onderling overleg proberen we vanaf 2003 de medicatie geleidelijk aan af te bouwen. Het kan namelijk zijn dat mijn problemen over zijn en de ziekte wegblijft. Maar het kan ook zijn dat ik herval...

- Medio 2003 : Ik begin te werken voor een rasechte psychopaat. De spreekwoordelijke wolf in schaapskleren. Ik moet een behoorlijke afstand rijden per dag maar heb een bedrijfswagen, het vergiftigde geschenk...

- April 2005 : Ik zoek op de valreep een andere job vooraleer hij me helemaal kapot krijgt. Beter, maar toch niet helemaal...

- Begin 2006: De firma waar ik werk wordt overgenomen. Ik herval... Wat te doen? Terug aan de medicatie, behandelen met radioactief jodium of operatief verwijderen?

- Nov. 2006 : In overleg met de endocrinologe wordt de schildklier operatief verwijderd.

- Medio 2008 : Ik denk dat ik oud begin te worden... heb 's morgens overal pijn als ik opsta, slaap slecht en moet mezelf in gang trekken... Is dit oud worden? Of is er iets anders aan de hand? De zoektocht begint.

- Nov. 2008 : Na onderzoeken bij de endocrinologe wordt ik doorverwezen naar een reumatologe. Mijn cortisolwaarden in het bloed zijn laag, maar nèt niet laag genoeg om een bepaald ziektebeeld te verantwoorden (ziekte van Addison). Bij de reumatologe wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Toen ben ik ook deze blog gestart.

Waarom dit overzicht?
Het kan helpen.
Ik weet dat mijn schildklierproblemen onder andere aan de basis liggen van mijn fibromyalgie.
Ik weet ook dat traumatische ervaringen aan de basis kunnen liggen van fibro. Mijn grootste traumatische ervaring was wel mijn tweejarige loopbaan bij de psychopaat...

17:55 Gepost door Bientje | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

Ik lees hier dingen die je op een rijtje zet, maar heb je de emotionele kant ook op een rijtje gezet? Wanneer is de pijn effectief begonnen en door wat?
Wanneer heb je veel meer pijn dan op andere momenten, en door wat?
Ik ga het niet over mij hebben daar heb ik zelf een blog voor, maar ik wil je wel een beetje helpen waar het kan. Je weet dat stress en trauma's één van de grote factoren zijn die fibro mee in de hand werken en dat je lichaam op een gegeven moment "stop" zegt, maar dan is het kwaad geschied. De jaren dat ik 2x per week naar het ziekenhuis moest heb ik heel veel fibro-patienten hun verhaal horen vertellen en telkens viel het mij op dat stress-toestanden en trauma's de hoofdtoon voerden. Vandaar m'n vraag of je de emotionele kant ook op een rijtje hebt gezet. Toen ik je vorige postje las, las ik veel woede en wat brengt woede mee? Ik vind de emotionele kant erger dan de lichamelijke, want de emotionele zorgt dat we lichamelijk nog meer afzien! Ik hoop dat die dokter je kan helpen, maar ik ga er van uit dat vertrouwen al zorgt voor minder pijn.

groetjes

Gepost door: maike | 07-11-10

Reageren op dit commentaar

Maike,
Natuurlijk heb je gelijk! Het emotionele voert duidelijk de boventoon bij de pijnen... Dit is maar een overzicht en misschien, als ik het aankan, zal ik dieper ingaan op de dingen in verdere postjes... Maar ik kan het niet beloven want die twee jaar waren écht heel erg! Nooit eerder heb ik zo iemand ontmoet die er zo op uit was om iemand anders onderuit te halen! Zo ziek gewoon!
Bedankt! Ik waardeer je commentaren enorm hoor!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 07-11-10

Bedankt Bientje.

Gepost door: maike | 07-11-10

Reageren op dit commentaar

Ik las je vorig postje nog niet - doe ik dadelijk - maar er toch maar even aan toevoegen voor Maike dat Bientje doorgaans zichzelf heel erg sterk houdt. Al zijn er natuurlijk altijd heel wat emoties die niet naar buiten komen ook.
Maar dit is zo een moeilijk onderwerp, bijna onvatbaar voor hen die eigenlijk niets mankeren....

Gepost door: Geert | 07-11-10

Reageren op dit commentaar

Pardon Geert?
Ik wéét dat Bientje een sterke vrouw is en een voorbeeld voor vele fibro-patiënten! Ik denk dat het nu beter is om op mijn link te klikken voor je een oordeel vormt!

Gepost door: maike | 09-11-10

Hey Bientje
Ik benz zelf al twee keer bij dr Lambrecht geweest! Het is idd een rare kwiet! Wat hetje zal kosten 75 euro, maar daarvoor wordt je grondig onderzocht! longtesten, hartritmetesten, fietstest, bloedtest indien gewenst. Dan wordt je vanboven op de tafel gezwierd, wordt je hele lichaam gescand met zijn echo-apparaat en krijg je een deftige diagnose. Het enige wat hij mij heeft voorgeschreven is rivotril voor de hevige spasmen ik de eerste keer had! En ook een schildklierhormoon voor mijn slechtwerkende schildklier.
Omdat de pijn momenteel niet te harden is ga ik straks naar huisdokter en vraag hem dr lambrechts te bellen voor iets tegen de pijn! Want tot nu toe neem ik gewoon een dafalgan als het heel slecht met mij gaat! Wat de prijs betreft, Ik geloof dat je iets van 30 euro terugkrijgt, maar je hebt naar mijn oordeel waar voor je geld, want ga maar eens naar t uz, daar mag je elke maand terug voor één of ander testje! Hij doet alles ineens!
Je kan in elk geval een afspraak maken, een afspraak afbellen kan altijd, want er zijn lange wachttijden!
Heel veel liefs bientje en ik hoop dat er ooit een oplossing komt voor ons probleem!

Gepost door: christa | 08-11-10

Reageren op dit commentaar

Hey Christa, ik heb nog geen afspraak gemaakt maar ga het denk ik wel doen... idd. een afspraak afbellen kan ik ook nog hé? Begin december heb ik afgesproken met m'n nichtje om alles eens op een rijtje te zetten en iedereen zegt me de afspraak toch al te maken, dus... ik denk dat ik morgen of maandag wel bel. Kan je me z'n telefoonnummer mailen?
Bedankt alvast hé!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 11-11-10

Maike, rustig maar!

Geert bedoelt het hier zeker niet slecht! Integendeel! Ik ken hem persoonlijk en hij meent het letterlijk als hij bedoelt dat hij van de ziekte weinig of niks afweet en dat het daardoor ook zo moeilijk te bevatten is allemaal.
Door het lezen van mijn blog wordt het voor hem ondermeer een beetje duidelijker.
Liefs,

Gepost door: Bientje | 09-11-10

Reageren op dit commentaar

A oke, maar omdat het aan mij was gericht dacht ik dat hij dacht dat ik er niks vanaf wist.

Gepost door: maike | 09-11-10

Reageren op dit commentaar

ik denk dat emotionele zaken alles in je lichaam in de war kunnen brengen bientje, ik zelf heb geen ervaring met deze ziekte, waar ik zeer dankbaar voor ben als ik alles zo lees. Toch weet ook ik dat emotioneel geladen toestanden je kunnen ziek maken, al is het ook met andere ziektes. Voor een psychopaat werken zal vast wel geen leuk leventje zijn, maar mss maak je je nu ook nog te veel stress op je job, onbewust, gezien het tempo waar je aan werkt. Ik ben zelf leidinggevende in mijn eigen bedrijf en druk op mensen zetten werkt volgens mij enkel omgekeerd. Misschien moet je zoeken tot je zelf in alles de innerlijke rust hebt gevonden, want uiteindelijk is alles op den duur een negatieve spiraal, en stapelen problemen zich op en op en op , ik heb zelf ook dikwijls in mijn leven gedacht waarom win ik de lotto niet of waarom is het voor mij niet weggelegd, maar uiteindelijk voel je je safer en gelukkiger als je je neerlegt bij de situatie waarin je staat mss, al kan ikd at ook zelf heel heel moeilijk. Ik denk dat emotionele rust en kwaliteit in je leven het allerbelangrijskte zijn om zo goed mogelijk te kunnen leven. Dit weet ik net doordat ook bij mij emotionele zaken aan de oorzaak liggen van mijn soms disfunctioneren, in elk geval hoop ik dat er heel veel geluk en veel minder pijn deel van je leven worden in de nabije toekomst.

Gepost door: christa | 11-11-10

Reageren op dit commentaar

Hey Bientje,

Als er een sprankeltje hoop is... en het is geen geldklopperij... en het is geen "wijzen met het vingertje"/alternatieve kul (zo van "jij mag niet dit of dat en jij bent de oorzaak"), ga er voor!

Ik kijk vol verlangen uit naar het resultaat. Wie weet, als jij door die mallemolen gaat en resultaat behaalt? Dat ik ook mijn kansje later waag.

Natuurlijk is het bij iedereen anders, maar je weet maar nooit. We blijven hopen op genezing he. En we blijven geloven dat we dit stadium ooit achter ons kunnen laten.

Ondertussen heb je tijd om alles eens op een rijtje te zetten. Ik doe dat ook regelmatig: lijstjes maken en die afgeven. Het lijkt alsof de meeste dokters en specialisten dan pas door hebben hoe erg het is.

Succes!!!
PS ben benieuwd welke medicatie je nichtje heeft gekregen?

Groetjes
Angel

Gepost door: Angel R. | 14-11-10

Reageren op dit commentaar

Goh Angel, ik hoop het ook! En als het zo is dat ik uiteindelijk pijnvrij zou kunnen zijn, dan schreeuw ik het hier op mijn blogje uit van vreugde, daar mag je gerust op zijn!
Ik zou toch zo graag van deze smerige ziekte verlost zijn! En zou dat dan zo graag delen met jullie, daar mag ne zeker van zijn!
Begin dec. heb ik afgesproken met m'n nichtje. Morgen maak ik een afspraak bij de dokter, die kan ik nog altijd afbellen als ik er niet gerust in ben... ;-)
Liefs,

Gepost door: Bientje | 14-11-10

Reageren op dit commentaar

Hey Bientje, ik schreef eens een blog over mijn bezoek aan dr Lambrechhts, ik ga de link eens doormailen ,dan moet je niet te veel zoeken! Daar heb ik beschreven hoe zo'n bezoekje loopt en ik vond het best grappig, allee achteraf gezien dan, want de eerste keer lag ik met heftige spasmen te schudden alsof ik aanval van epilepsie kreeg!
groetjes
christa

Gepost door: christa | 14-11-10

Reageren op dit commentaar

Dankjewel Christa, dat zou ik leuk vinden! Ik zal het zeker wel al gelezen hebben, maar lees het graag nog eens!
Is dat al bij de eerste afspraak dat je al die onderzoeken krijgt?
Liefs,

Gepost door: Bientje | 14-11-10

De commentaren zijn gesloten.