30-01-11

Geen yoga meer voor mij.

Ik geloof in de principes van yoga.
En ik weet ook zeker dat iedereen er baat bij heeft om bewuster om te gaan met zijn of haar lichaam en bewuster te ademen.
Onze huidige Westerse maatschappij is er door tal van dingen (stress, minder beweging,...) de oorzaak van dat we allemaal sneller en oppervlakkiger ademen. We nemen niet genoeg zuurstof op en we stoten niet genoeg koolstofdioxide uit, met als gevolg dat ons lichaam zuurstofarm wordt en de gifstoffen zich opstapelen. Elke cel in ons lichaam heeft zuurstof nodig. Een snelle, oppervlakkige ademhaling betekent zuurstofarmoede, wat leidt tot verminderde energie, een slecht immuunsysteem en tal van ziektes, ook fibromyalgie.


Het principe van een goede ademhaling en het bewust met het lichaam omgaan of bewuster gaan leven tout court, zijn dingen die ook terug te vinden zijn in de mindfulness en die hun oorsprong hebben in het boedhisme.
Het is dan ook bijzonder interessant om eens te grasduinen in het boedhisme. Maar daar ga ik het hier niet over hebben, daar kunnen jullie zelf wel eens naar op zoek gaan als het jullie interesseert. Er bestaan boeken en sites genoeg hierover.

yoga.jpg

Wat ik eigenlijk wou zeggen is dat ik geen yoga meer beoefen.
Waarom niet? Het is simpel. Je hebt yoga en je hebt degene die de yogales geeft. En dat moet klikken.

Jaren geleden volgde ik al yogalessen bij een oudere heer. Week na week deden we dezefde oefeningen. Er zat noch hart noch ziel in die lessen. Het waren gewoon turnoefeningen. Ik ben ermee gestopt.

Toen ik ziek werd, zocht en vond ik weer een yogacursus en de lesgever legde heel zijn hele hart en ziel in de lessen. Hij was bezieler, een luisterend oor, creëerde de juiste sfeer met kaarslicht en muziek. Het was perfect. Ik was in de wolken en kwam telkens heel ontspannen thuis na de oefeningen. Precies één jaar heb ik van zijn lessen kunnen genieten. Hij is ermee gestopt. Met alle recht natuurlijk! De mens had de leeftijd van mijn vader... 79... Ik heb gehuild.

En toen kwam ik via via terecht bij een dame die yogalessen gaf. Ze had veel kennis, ze was heel erg begeesterd, haar oefeningen waren goed, ze begeleidde iedereen goed, maar ze had één groot nadeel. Ze pushte teveel. Ze zadelde ons, tegen alle boedhistische wijsheid in, op met schuldgevoelens.
Schuldgevoelens omdat we niet elke dag yoga beoefenden.
Wel, ik hoefde er dat niet meer bij.
Ik heb al schuldgevoelens genoeg tegenover iedereen zonder dat ik er dàt nog eens moet bijnemen.
Dus ben ik gestopt.
Voorlopig dus geen yoga meer voor mij.

18:19 Gepost door Bientje | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Ik snap wat je bedoelt, ik zou ook moeilijk om kunnen met zo'n gepush! Je doet wat je kan ( want meer kan je niet ) en er is ook leven na de yoga en dat vergeten die over-begeesterde begeleiders dan el even! Ze duwen je bij wijze de yoga in de strot tot je er geen zin meer in hebt, heel jammer! Maar je hebt in al die jaren toch veel wijsheid opgestoken, die zal je niet vergeten en zeker nog toepassen in je leven!
Succes met welke nieuwe hobby nu je pad zal kruisen!

Liefs
Christa

Gepost door: christa | 30-01-11

Reageren op dit commentaar

Christa, je begrijpt het helemaal! ;-)
Liefs,

Gepost door: Bientje | 30-01-11

Toch gek dat net iemand die zo 'boeddhistisch' ingesteld beweert te zijn, net het tegenovergestelde doet in haar lessen.
Er is idd leven na de yoga. Soms meer leven dan je vraagt.

Je vindt vast wel iets, yoga of iets anders, waar je weer van opkikkert. De moed niet laten zakken :-D

Gepost door: inge | 30-01-11

Reageren op dit commentaar

Ik kan dit stukje van A tot Z onderschrijven. Gelijk wat je doet in je vrije tijd, het moet klikken met de lesgever. En het moet tot op zekere hoogte vrijblijvend zijn. Natuurlijk moet er gemotiveerd worden, maar op een positieve manier. Of het nu yoga is of pakweg voetbal.... het blijft hetzelfde. Ik heb nogal wat spelertjes weten afhaken omdat hun vader veel meer deed dan motiveren. Bij sommigen ging het elke avond aan tafel weer over de voorbije wedstrijd of de wedstrijd die moest komen: wat er fout gegaan was (in de ogen van de vader) en wat er moest veranderen. Tot zoonlief er de brui aan geeft. Moe gebrainwashed.
Jammer, heel jammer. Ook voor jou, en de yoga....

Gepost door: Geert | 31-01-11

Reageren op dit commentaar

Misschien kan je je yoga gewoon thuis verderzetten. Even een kamer voor jezelf opeisen, zacht muziekje, je matje en je oefeningen... Gewoon even een rustig moment met jezelf doet soms al wonderen vind ik.

Gepost door: Nana | 01-02-11

Reageren op dit commentaar

Ik zou doen zoals Nana voorstelt Bientje, je weet toch al hoe het moet.

groetjes

Gepost door: maike | 06-02-11

Reageren op dit commentaar

Goh Maike,

Ik zei het nog tegen Nana, ik kan dat niet alleen... Dat is zoiets dat je in groep doet, alé, ik toch...
Liefs,

Gepost door: Bientje | 06-02-11

Yoga is in eigentlijk nergens goed voor.Het enige wat yoga doet is mensen onverschillig maken en de menselijke wil en de persoonlijkheid verwoesten.Een zeer groot aantal zogenaamde yoga leraars zijn psychoten of profiteurs die gebruik maken van de lichtgelovigheid van hun publiek.Weg met die nonsens.

Gepost door: hendrickx | 07-09-12

Reageren op dit commentaar

Hallo Bientje,

Ik weet dat dit al een oude post is, maar ik vroeg mij af of je ondertussen al terug yoga doet. Ik heb hetzelfde probleem gehad; ik heb heel lang gezocht naar een yogaleerkracht waar ik mij echt goed bij voelde. Omdat ik zoveel lessen heb gedaan en steeds niet tevreden was heb ik besloten om zelf les te beginnen geven. Ik heb een maand opleiding gevolgd in Nederland (http://www.arhantayoga.nl/) en nu voel ik eindelijk weer de vreugde van yoga en ben ik blij dat ik anderen kan geven wat ik zelf niet vond! Misschien kan je dit ook eens proberen? Het heeft mij in elk geval echt geholpen!

Veel liefs, Dorien

Gepost door: DorienYoga | 02-12-14

Reageren op dit commentaar

Oeps, de link werkt niet, deze moet lukken:
http://www.arhantayoga.nl/

Gepost door: DorienYoga | 02-12-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.